top of page

Mooi voorbeeld van improviseren in Uganda

Hearts Vision heeft tijdens de twee jaar durende lockdown en avondklok de plannen en activiteiten moeten aanpassen. Zij hebben zich gericht op het stuk land 40 km buiten de hoofdstad Kampala. Mede dankzij Stichting COR hebben zij hier belangrijke stappen kunnen maken mbt een watertank en osmosepomp. Zij konden de kinderen in Hearts Vision een mooi voorbeeld geven wat betreft improviseren. Projectleidster Lenneke deelt haar verhaal:
Bedankt Stichting COR! Wat een mooie ontwikkelingen!

Een organisatie runnen in Oeganda is vaak uitdagender dan ik vooraf had gedacht. Onderdeel van de uitdagingen zijn de stroomuitval en internet connectie problemen. In de dorpjes nog vaker dan in de hoofdstad Kampala. Gelukkig went dit na een aantal jaar redelijk. Inmiddels kan ik mij na 11 jaar redelijk aanpassen aan de situatie. Improviseren heb ik hier dubbel en dwars geleerd. Doorzettingsvermogen is voor mij, als ‘buitenstaander’ van levensbelang.


Maar hoe is het voor de lokale bevolking? En voornamelijk ook voor de jonge opkomende generatie. De COVID lockdown heeft wereldwijd veel verandering met zich meegebracht. Ook in Oeganda. Mensen verloren hun werk en inkomen. Er is geen sociaal vangnet van de regering om dit op te pakken. Hierdoor hebben veel mensen enorm geleden. Geen inkomen, dus geen geld voor huur, eten, medicatie, etc. Criminaliteit en huiselijk geweld is in korte tijd verdubbeld. Twee jaar lang zijn de scholen in Oeganda gesloten geweest.


Noodgedwongen zijn veel jongeren op zoek gegaan naar een manier om voor de familie te overleven. Bijvoorbeeld op straat verkopen van groenten, fruit, mondkapjes, etc. En nu dat de scholen na twee jaar eindelijk open gegaan zijn is het moeilijk voor hen om weer naar school te gaan. Ten eerste omdat er niet genoeg geld is voor de dure schoolkosten, maar daarnaast zijn ze ook gewend geraakt aan het verdienen van (een beetje) geld. Er zijn niet genoeg banen. De werkgevers maken hier flink gebruik van. Voor een minimaal salaris van nog geen 50 euro per maand dient een persoon 7 dagen per week hele dagen te werken....


Tijdens de lockdown en avondklok twee jaar lang hebben wij onze plannen en activiteiten als organisatie ook moeten aanpassen. Wij hebben ons dan ook gefocust op constructie op het stuk land 40 km buiten de hoofdstad Kampala. Mede door Stichting COR hebben wij hierdoor mooie stappen kunnen maken. En hebben wij voor de kinderen die wij ondersteunen een mooi voorbeeld kunnen zijn wat betreft improviseren.


Dit hebben wij ook terug kunnen zien in een aantal kinderen. Waaronder Mike. Tijdens de lockdown konden wij hem niet terugplaatsen bij zijn familie en kostscholen waren gesloten. Dus verbleef Mike tijdelijk op het land in het dorp. Mike ontwikkelde in die tijd een passie voor het houden van konijnen. Met ups en downs leerde hij steeds meer over de konijnen. Hij hoorde dat er een cursus/bijeenkomst zou zijn over konijnen business. Hij verkocht 2 van zijn konijnen om de bijeenkomst bij te kunnen wonen. Improvisatie en doorzettingsvermogen. Hij heeft veel opgestoken tijdens de cursus. En we geloven dat hij na zijn middelbare school jaren (die nu na 2 jaar weer gestart is) deze kennis meer en meer zal toepassen.


Afgelopen jaar hebben we een klaslokaal kunnen inrichten met naaimachines. We zijn in overleg met de lokale autoriteiten over de opening van het klaslokaal, waar we praktijklessen in naaien kunnen gaan geven aan jongeren en jonge moeders uit de omgeving. Ook hebben we een keuken en eetzaal kunnen bouwen. In de keuken zal deels met biogas gekookt worden. De biogas installatie wordt aangedreven door koeienmest. (momenteel hebben we 2 koeien). Deze projecten zijn nog in afronding. Ook hebben we een solar waterpomp kunnen installeren. De solarpomp zorgt ervoor dat we minimale kosten hebben aan het pompen van water voor onze stichting en de lokale samenleving. Een geweldige ontwikkeling voor het project.


Het nieuwste project dat we sinds een paar dagen aan het uitvoeren zijn, is de constructie van een vrijwilligers huis. Mensen die hun steentje fysiek willen bijdragen aan de ontwikkeling van de stichting en het welzijn van de lokale omgeving kunnen hier gaan verblijven.

Het is mooi om te zien hoe er langzaam maar zeker steeds meer verandering is op het stuk land. Het lijkt wel een soort dorpje te worden. Een dorpje waar veel mensen en vooral kinderen van de lokale gemeenschap baat bij hebben. Mede dankzij Stichting COR. Wij zijn heel dankbaar.


Vriendelijke groeten, Lenneke.

Hearts Vision, Oeganda
Comments


MEER NIEUWS
bottom of page